Mest aktive brukere »

Nyhet.

Smertefri start på fadderuken

SNILLE? Årets fadderbarn har oppført seg så langt, skal vi tro bergenspoliti og fadderkoordinator – så gjenstår det å se om det varer. Onsdag kveld er disse fadderbarna i full gang med feiringen. Foto: JARLE HOVDA MOE

Bergenspolitiet skryter av fadderuken så langt.

Tekst: HELLE KARINA JOHANSEN
Sist oppdatert: 13.08.14 kl. 18.33

Utenfor Studentsenteret sitter en gjeng fadderbarn. De er med på et idrettsarrangement i regi av fadderuken ved Universitetet i Bergen (UiB), men ser langt fra så fyllesyke ut som man kunne forvente seg på dag tre av fadderuken.

Odontologistudent Madelen Ottersen tror at mange er redd for å drite seg ut disse første dagene.

– I russetiden var vi med venner, og nå er vi med helt ukjente folk. Da tenker man kanskje litt anderledes, sier Ottersen.

God respons

Fadderuken i Bergen har i mange år vært gjenstand for kritikk, da det ofte har vært mye bråk og fyll i sentrumsgatene. Skal vi tro tilbakemeldingene Studvest får på en ringerunde onsdag ettermiddag er starten på årets fadderuke nesten en utelukkende fornøyelig affære.

Fadderkoordinator Christine Marie Wigenstrand ved UiB gleder seg over starten på fadderuken.

– Det har gått veldig bra så langt. I dag har vi jo også hatt litt bedre vær, sier Wigenstrand.

– De største problemene har vært noen studenter som har kommet til byen litt sent, men vi har fått plassert dem i en faddergruppe, og det ser ut til å gå bra.

Faddervakter

Wigenstad håper resten av fadderuken går like lett som det har gjort til nå. Hun skryter også av faddervaktordningen. Selv var hun faddervakt tirsdag kveld.

– Det var ingen alvorlige hendelser, sier Wigerstrand.

– Vi fulgte noen få beruset personer hjem, men utover det var alt bra.

Hun forteller at de får mange gode tilbakemeldinger fra fadderbarna på kveldstid, og at det blir satt pris på at de står der med boller, samt en liten ekstra trygghet.

Idrettsdag og rafting

Ved Norges Handelshøyskole (NHH) er tonen den samme. Jakob Lade Stenvaag er leder for fadderuken, eller førstekullsuken som det heter ved NHH.

– To dager er gjennomført, og de nye studentene har fått være med på mange kule aktiviteter. Blant annet båttur, idrettsdag og rafting. Og i morgen er det konsert! sier Stenvaag.

Stenvaag håper førstekullsuken kan bidra til at nye studentene får seg venner, og at de får opplevd nye ting.

Stenvaag fermhever det gode samarbeidet med sentrum og faddervaktene som et godt tiltak.

Politiet skryter

Bengt Angeltveit ved Bergen sentrum politistasjon hiver seg på skryten fadderbarna får.

– Det virker som de har god kontroll, og at det er jobbet godt i forkant med å endre innhold, og holdninger til fadderuken.

Han presiserer at de ikke ønsker å drive en avholdskampanje, men at det er viktig at studentene er klar over at konsekvensene av for høy promille kan bli både bøter og ødelagt vandel – om det skulle gå riktig så galt.

– Det er viktig å stoppe i tide, både i fadderuken og med tanke på den vanlige helgefylla, sier Angeltveit.

Bedre enn før?

Har fadderbarna blitt snillere? Eller har tiltakene fra fadderstyrene virket etter sin hensikt?

Diskutér i kommentarfeltet!

BILDER

GOD ORGANISERING. Catharina Mølster ( i midten) mener at russetiden var mer rølpete enn det fadderuken er, og jentene skryter av at alt virker godt organisert. Her er hun sammen med medstudenter Madelen Ottesen (t.v.) og Kristin Gran Kielland (t.h.) Foto: HELLE KARINA JOHANSEN

Debattregler

  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
    Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.
    Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?
  • Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.