Mest aktive brukere »

Nyhet.

Kronstad på verket

ÅPNET. Det nye høgskolebygget på Kronstad ble åpnet i dag. Mange møtte frem under åpningsseremonien. Foto: SESILIE BJØRDAL

Hvitmalt gjerde har aldri sett så mye folk her før, og ordfører Trude Drevland mener hjertet av Bergen har flyttet seg hit. Onsdag formiddag var det klart for åpningen av HiB på Kronstad.

Tekst: ELISE KRUSE
Sist oppdatert: 01.10.15 kl. 13.21

Selv om bussen til Kronstad er tilnærmet tom, er det et imponerende folkehav som venter deg når du ankommer selve Kronstadplassen utenfor splitter nye Høgskolen i Bergen (HiB) onsdag formiddag. 

Aldri har så mange søkt seg til Vestlandets største profesjonshøgskole og aldri har så mange fått plass i et gammelt jernbaneverksted.

Flere tusen solbrune ansikter godt gjemt i skjerf og varme jakker har samlet seg i flokk for den offisielle åpningen av studieåret.

– Staselig åpning

Det hele settes i gang med et brak akkompagnert av Sjøforsvarets musikkorps.    

– Det er en grunn til at vi starter det hele så staselig som dette. Dette er nemlig ikke en hvilken som helst åpning av et nytt skoleår. Vi står foran et helt nytt bygg, sier konferansier Kristian Blystad Houge.

Etter at han har ønsket velkommen er det det offisielle mannskoret ved Universitetet i Bergen (UiB) som inntar scenen, men de er påpasselige med å understreke at flere av medlemmene tilhører HiB.

Det er høgskoledirektør Audun Rivedal som tar seremonien videre. Han er stolt over å kunne ønske velkommen til den storslåtte, nye bygningen de har jobbet så hardt for.

- Ikke bare perfekt

– Hver åpning er en merkedag, det er også denne. Dette er et historisk øyeblikk vi har ventet lenge på.

Rivedal innrømmer også at alt ikke har gått på skinner, og refererer trolig til hindre som plassmangel og lekkasje

– Alt kan ikke være helt perfekt med en gang. Men jeg håper dere er tålmodige og tar ting med et smil, så lover vi at det bare vil bli bedre og bedre. 

Mens bybanen suser forbi i bakgrunnen understreker rektor Ole-Gunnar Søgnen at Kronstad er til for alle høgskolens studenter.

– Jeg er sikker på at de studiene som blir i Møllendalsveien vil ha et trivelig og intimt anlegg der, men det er viktig å vite at Kronstad er for alle.

Han avslutter med å rekke en ekstra stor takk til fadderne, og oppfordrer nykommerne til å nyte studietiden og bli gode ambassadører for høgskolen.

Menn i rosa

- Eeeey, vi har aldri sett så mye folk på Kronstad før! Det må jo være verdensrekord, sier vokalist og lokalkjent Johannes Fjeldstad før han og bandet surferocker seg videre i programmet.

Selv om tonene fra bandet vekker stor begeistring er nok dagens høydepunkt likevel ordfører Trude Drevland.

– Før var Kronstad nesten på landet, men nå er dere hjertet i byen vår, mener ordføreren. 

Hun synes studiestart og fadderuke er gøy, men synes det holder med unge menn i rosa strømpebukser som løper foran stuevinduet hennes én gang i året. 

– Vi trenger hver enkelt av dere. Så sørg for å bli ferdigutdannet, og helst med gode resultater, avslutter hun med et lurt smil.

- Sprek seremoni

Studentparlamentsleder Pernille Marie Vaage hadde i sin tale fokus på det sosiale rundt studentlivet, og oppfordret til engasjement.

– Vennskapene og erfaringene dere vil få er minst like viktige som alt det andre. Ingen pensumbok kan leve opp til det.

Mens talene og musikken ljomet ute på Kronstadplassen hadde flere av studentene valgt å finne ly for vinden og trukket inn på andre siden av glassbygget. 

Oda Karin Kjetland (21), Andreas Solberg (22) og Lisa Dommersnes (22) fra Haugesund synes velkomstseremonien var sprek og hadde definitivt mest sansen for ordførerens tale. Nå er de klare for å møte medstudenter, og er ikke i tvil om hva de gleder seg mest til.

– Fadderuken. Det er ikke noe å legge skjul på, sier Kjetland og får nikkende støtte fra de andre to.

Les også: 

Vannlekkasje i studenthuset

Campus Kronstad
 • Ferdig våren 2014, og tas for første gang i bruk i høst. 
 • Studiested for omlag 6000 studenter og 600 ansatte. 
 • Ligger på NSBs gamle verkstedstomt. De gamle verkstedsbyggene er bygget om til idrettshall, bibliotek, studenthus og kantine som er integrert med nybygget. 
 • I tillegg har HiB campus i Møllendalsveien, som er studiested for rundt 1000 studenter og 100 ansatte. 

Debattregler

 • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
 • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.
  Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?
 • Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.