Mest aktive brukere »

Kommentar.

Vær kunnskapskåt!

Du står foran ditt livs orgie i ny kunnskap. Forsyn deg grådig.

Tekst: KIM ARNE HAMMERSTAD
Sist oppdatert: 08.08.14 kl. 16.56

Først en bekjennelse: Jeg har forsvinnende få studiepoeng i biologi. Nærmere bestemt null. Men én ting kan jeg en del om – nemlig lykkehormonene endorfiner. Disse hormonene blir produsert i forbindelse med trening, når du spiser søtsaker, har sex og drikker alkohol. Endorfiner er med andre ord den gode, varme følelsen. Følelsen av at det er så fint å leve, selv om stolbeina er skjeve. Endorfinene er rett og slett evolusjonens måte å oppmuntre til å gjøre ting som fører menneskeheten – og sjokoladebransjen – mot nye, elleville høyder.

Poenget med denne kommentaren er nettopp det faktum at kroppen produserer endorfiner i forbindelse med ett gjøremål til: Når du mottar og oppfatter ny informasjon.

Det passer jo ypperlig for deg som akkurat nå står på dørstokken til uhorvelige mengder av ny kunnskap. Ha dét i bakhodet neste gang du sitter og vurderer om du skal gidde å stikke til biblioteket eller lesesalen.

Med andre ord kommer du til å vandre rundt som en endorfinbombe på to ben de neste årene. Med et pensum som i løpet av en studietilværelse som langt på vei sparker mot 50 000-sidersmerket – om ikke mer – og engasjerende forelesninger flere ganger for uken, skulle selv de av oss som hopper minst i høyet få sine tilmålte endorfindoser.

Når dette er sagt handler nødvendigvis ikke det å være kunnskapstørst om å få toppkarakterer. Når selvhjelpslitteraturen oppfordrer til å memorere seg til toppkarakterer, kan man ikke akkurat si at det er noe som gagner kunnskapstørst. Å være kunnskapstørst handler om å være kritisk, nysgjerrig og åpen. Det handler om å gå på foredrag, debatter, doktorgradsdisputaser på faget ditt og annet. Det handler om å ta inn impulser. Noen kaller det rett og slett for dannelse.

Dannelsen kommer ikke av seg selv, men den er høyst å foretrekke dersom du vil ha full pott av kunnskapsendorfinene i løpet av studietilværelsen din. Mens du på videregående ble fortalt hva du skulle lære, må du nå ta ansvar for det selv. Du må rett og slett tenke sjæl. Ta ansvar for egen læring, som klisjeen påpeker. Mulighetene er mangfoldige – men det er opp til deg selv å gripe dem.

Det er opp til deg å være kritisk til uengasjerte forelesere, kritisk til måten studiet ditt er lagt opp på, og til etablerte sannheter i verden. Være nysgjerrig og snakke med folk som studerer andre ting enn deg selv.  Nettopp slike studenter har brakt oss frem til dit vi er i dag, og i fremtiden er det slike studenter som kommer til å dytte oss enda lenger frem.

Du setter deg i gjeld for flere tiår frem i tid for å vie livet ditt til å bli smartere de neste årene. Selv om det er like dagligdags som en chartertur til Magaluf nå til dags, er det likevel en utrolig stor avgjørelse. Benytt deg av denne muligheten når du har den – du vil aldri få tid til å gå på foredrag om dyrepeniser i Studentersamfunnet når du har barn og hund og gassgrill i hagen.

Jeg sier ikke at du skal stenge deg inne på lesesalen fra nå til fjerde søndag i advent. Snarere tvert imot. Kildene til ny kunnskap og forståelse ligger overalt, spesielt i de miljøene du sannsynligvis kommer til å vanke i de neste årene.

Og husk: Belønningen er enda flere endorfiner i sirkulasjon.

Kim Arne Hammerstad er ansvarlig redaktør i Studvest.

Debattregler

  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
    Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.
    Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?
  • Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.