Mest aktive brukere »

Kultur.

Travel teaterhøst

RUSLAB: Ingvild Holte Bygdnes, Tormod Løvold og Stian Isaksen ga en smaksprøve på skuespillet som har premiere 23. august. Foto: SESILIE BJØRDAL

Med allerede 16.000 forhåndssolgte billetter til Hellemyrsfolket, turné med Vaffelhjarte, monologer og flere skuespill blir det en hektisk høst på Den Nationale Scene.

Tekst: Janne Bjørgan
Sist oppdatert: 15.08.14 kl. 16.26
Mandag inviterte teateret til høstslipp i restauranten. En tydelig stolt teatersjef kunne  mandag fortelle at pågangen til Hellemyrsfolket er så stor at stykket vil bli satt opp helt frem til nyttår. Herborg Kråkevik og André Søfteland spiller hovedrollene i Amalie Skrams slektssaga, som er blitt omarbeidet til musikal av Julian Berntzen og Gunnar Staalesen.
 
Personlig om rus
Høstens første premiere er imidlertid “RusLAB: En følelsesladet feiring av hjernen”. 23. september står Ingvild Holte Bygdnes, Tormod Løvold og Stian Isaksen på Lille Scene med et skuespill de enda ikke helt vet hvordan blir.
 
- Det har forandret seg mye siden vi begynte arbeidet i slutten av mars. Jeg tror vi vet hvor vi skal, og vi må bare kaste oss uti det, sier Bygnes.
 
Stykket er skrevet av de tre skuespillerne, og Angelina Stojčevska har regien. Inspirasjonen er hentet fra det åpne rusmiljøet i Nygårdsparken. To dager etter premieren på skuespillet stenges parken for oppussing. 
 
- Vi har tatt utgangspunkt i hjernen, og den avhengigheten som er i alle mennesker. Noen har den i større grad enn andre, men alle har den, og hva skjer på veien? sier Løvold. 
 
De tre bruker også på personlige erfaringer og egne fordommer om rus i skuespillet, som de beskriver som en leken forestilling. Som en smakebit stilte de i kostymer og hadde en kort fremføring på en festglad improvisert scene med glitter og det hele. Poenget med dyrekostymene vil de midlertidig ikke avsløre.
 
- Men man tar jo på seg en rolle når man er i en rus, og noen ganger kan det være lettere å forstå dyr, sier Bygnes.
 
Ny norsk barneklassiker
10. oktober har Vaffelhjarte premiere, en historie om to venner som henger sammen i tykt og tynt, men hvor også usikkerhet og døden spiller en viktig rolle. Skuespillet er basert på boka med samme navn, skrevet av Maria Parr. NRK har også laget tv-serie av fortellingen, og teateret har fått lov til å bruke musikken Odd Nordstoga laget til denne. Regissør Cecilie Askeland Mosli sammenligner Maria Parr med Astrid Lindgren:
 
- Hun evner å ta opp store og vanskelige tema som døden og vennskap. Som Lindgren er hun ikke redd for å være filosofisk.
 
I tillegg til de tre urpremierene presenterer Den Nationale Scene også monologer på utvalgte mandager utover høsten. Her kan man få med seg “Babettes gjestebud” og Sokrates’ forsvarstale. Ibsens skuespill “Når vi døde våkner” og en nytolkning av klassikeren “Medea” settes også opp.

Debattregler

  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
    Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.
    Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?
  • Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.